donderdag 20 september 2007

Het barcelona gevoel : boek


Waarom 25 Nederlandse voetballers & trainers naar Barcelona gingen en miljoenen toeristen hen volgdenBijna een miljoen Nederlanders reizen dit jaar naar Barcelona en omgeving. Ze gaan er naar Gaudí kijken, van stad en strand genieten, lekker eten, winkelen, en ze bezoeken Camp Nou, voetbaltempel met een oranje wimpel.
Sinds Rinus Michels in 1971 trainer van FC Barcelona werd, werkten er nóg vierentwintig Nederlandse spelers en trainers voor de Catalaanse club. Bepaald niet de minsten – Cruijff, Van Gaal, Neeskens, Rijkaard, Koeman, Kluivert, Frank en Ronald de Boer en Cocu bijvoorbeeld – kozen voor het avontuur bij Barça. Ze brachten de club aantrekkelijk spel en succes.
Die grote vaderlandse voetbalkolonie – samen met de Olympische Spelen van 1992 én de steeds goedkopere vluchten – maakte de stad Barcelona tot een populaire vakantiebestemming voor Nederlanders. Inmiddels gaan er omgekeerd ook veel Catalaanse toeristen naar Amsterdam. Waar komt die wederzijdse aantrekkingskracht vandaan? Wat zijn de overeenkomsten en verschillen tussen Nederlanders en Catalanen; hebben Catalaanse schrijvers, sociologen, journalisten en wetenschappers een verklaring voor de nauwe banden; hoe kijken de voetballers terug op hun avontuur; wat zijn de ‘Nederlandse’ plekken in Barcelona?
Journalist Edwin Winkels, die zelf al achttien jaar in Barcelona woont, schreef met Het Barcelona-gevoel een rijk boek over een romance die op het voetbalveld is ontstaan.

* Waar liet Johan Cruijff zijn hond uit?
* Waar is de club van Patrick Kluivert?
* Wat is het favoriete restaurant van Frank Rijkaard?
* Op welke markt deed het echtpaar Van Gaal de inkopen?
* Waar woonde Ronald Koeman?
* Waar kun je drop en hagelslag kopen?

Gegevens
paperback € 14,95
224 blz. 13,5 x 21 cm
met foto’s
omslagontwerp Mulder Van Meurs, Toni Mulder
ISBN 978 90 468 0287 8
NUR 489 sportverhalen; 508 reisverhalen
september 2007

weer ééntje om in de kast te zetten bij de rest van de collectie

Geen opmerkingen:

Barça per sempre ,1899 neix el club que port en el cor BelgianCulé!