vrijdag 1 februari 2008

Barça heeft zich verdiend weten te plaatsen voor de halve finale van de Copa del Rey.

Er was maar één ploeg die voetbalde in Nou Camp voor zo een 64.424 bezoekers,inderdaad Barça. Villarreal kwam afgereisd naar Nou camp met de doelstelling een eventueel moment van onoplettendheid bij Barça af te wachten en toe te slaan. Die kans kregen ze echter niet want Barça speelde een uitstekende wedstrijd met volle overgave, snelheid en opperste concentratie waarbij de enige kanttekening het niet afmaken van de doelkansen was. Ongetwijfeld was Messi "man van de match" die met knappe en snelle acties tegenstander Pascal Cygan doldraaide en in de tweede helft spijtiggenoeg een strafschop miste.

Eerste helft
Trainer Frank Rijkaard besloot Ronaldinho naast Xavi Hernandez op de bank te laten tot ver in de 2de helft. De coach gaf de voorkeur aan Deco en Márquez op het middenveld en vooraan Bojan naast Henry en Messi .
Barça begon vlot aan de partij en ze zette Villarreal met knap voetbal onder druk. In een hoog tempo werd het doel van keeper Lopez opgezocht. Opvallend was daarbij de balrecuperatie op het middenveld zodra villarreal wou counteren.
Het enige wat de geconcentreerd spelende blaugranas ontbrak was het maken van een doelpunt. Henry en Messi flitsten telkens door de verdediging,enkel de afwerking kwam er nooit. Ook villarreal keeper Lopez deed van zich spreken met enkele knappe reddingen.
Eindelijk dan in de laatste vijf minuten van de eerste helft , Messi brak voor de zoveelste keer door de verdediging, maar werd door de inmiddels gek gedraaide Cygan onreglementair neergelegd. Deco krulde de vrije trap met gevoel in de zestien waar Henry ongehinderd kon inkoppen; 1-0.
Toen Lionel Messi opnieuw de aanval zocht kon Cygan niets anders dan zijn tweede overtreding binnen vijf minuten maken met een rode kaart als gevolg. Doelman Lopez voorkwam de 2-0 met een katachtige redding die de vrije trap van Messi stopte.

Tweede helft
Thuram verving carles Puyol die wat last had en erger wou voorkomen.
Barça nam het initiatief en controleerde de wedstrijd zonder echt grote kansen te creëren. Altijd gevaarlijk omdat een tegendoelpunt van El submarino de uitschakeling zou betekenen. Villarreal was na 50 minuten al door zijn drie wissels heen en kon geen vuist meer maken met 10 man. Het was weeral genieten van een Messi die niet van ophouden weet . Dribbel hier dribbel daar,wel zonder succes. Zelfs een onterecht toegekende strafschop(na een "shwalbe" van Bojan over doelman Lopez)was aan Messi niet besteed. Zijn inzet werd tot corner verwerkt.
Xavi(68) en Ronaldinho(75') waren toen al ingevallen voor Márquez en Bojan. Ondanks zijn inzet kon Gaucho ook niet voor een geruststellende 2-0 zorgen. En zo werd het slot tegen de verwachting in nog spannend waarin doelman Valdés gelukkig niet meer op de proef werd gesteld.

De Teams

FC Barcelona: Valdés; Zambrotta, Puyol (Thuram, min.46), Milito, Abidal; Iniesta, Márquez (Xavi, min.68), Deco; Bojan (Ronaldinho, min.75), Henry en Messi.

Villarreal: Diego López, Venta, Cygan, Godín, Capdevila; Senna (Bruno, min.48), Josico, Cani, Pires (Josemi, min.46); Rossi (Cazorla, min.46) en Tomasson.

Doelpunten: 1-0, min:41: Henry.

scheidsrechter: Mejuto González